HUGO VAN DER MOLEN'S
Scripophily site
a collection of historic bonds and shares
Beers N.V.
(update: October 17th 2010)

Dr. Hugo H. van der Molen - Wederikweg 114 - 9753 AE Haren, The Netherlands
Tel: +31 (0)50 534 8795; Fax: +31 (0)50 534 0852; email: [email protected]


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.
Paypal, VISA, Euro-Mastercard & American Express cards are accepted

You are here: home - scripophily - search by activity - automobiles - Beers
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Beers N.V.

De onderneming in zijn huidige vorm vindt zijn oorsprong in het importeurschap voor Büssing bedrijfsauto's dat Adriaan Beers in 1915 verwierf.
Vanaf het begin schatte de heer Beers het belang van een goede aftersales hoog in zodat naast het leveren van chassis ook de levering van onderdelen grote aandacht kreeg. In 1923 werd het leveringsprogramma uitgebreid met het Franse merk Chenard Walker, dat niet alleen vrachtauto's produceerde, maar ook personenauto's en tractoren. Op de Bedrijfsauto-RAI van 1925 werden de Franse voertuigen voor het eerst op een beurs getoond. De zaken liepen voorspoedig zodat het bedrijf al snel haar intrek nam in een nieuw onderkomen met een werkplaats. De eerste werkplaats met de naam Beers op de gevel was een feit. In de dertiger jaren verwierf Beers het importeurschap voor de Amerikaanse Diamond T trucks. Onderwijl waren de activiteiten voor de andere merken sterk teruggelopen. Eind jaren dertig bood het bedrijf werk aan 47 medewerkers, waaronder alle vier de zoons van de heer Adriaan Beers.

1940-1945
Gedurende de oorlog stagneerde uiteraard de import van het Amerikaanse merk Diamond T, terwijl de bezetters een deel van de aanwezige chassisvoorraad vorderde. Als gevolg van de schaarste in brandstof concentreerde Beers zich op het ombouwen van de chassis naar een gasgenerator als aandrijving. Na de oorlog kwamen de normale activiteiten weer gestaag op gang. Prioriteit was het terug ombouwen van de gasgeneratoren naar de normale brandstof en het aanpassen van de, meestal Diamond T, legertrucks naar vrachtauto's voor civiele toepassingen. Van lieverlee kwam ook de reguliere import van Chenard Walker bestelauto's, Chausson autobussen en Diamond T trucks weer op gang zodat de levering van bedrijfsvoertuigen voor de wederopbouw van Nederland ook door Beers weer ter hand genomen kon worden.

Scania-Vabis
In 1946 presenteerde Beers voor het eerst op een Nederlandse beurs een vrachtauto- en buschassis van het Zweedse merk Scania-Vabis, resulterend in het importeursschap voor Nederland. In het begin van de vijftiger jaren leverde Beers nog louter chassis van Diamond T en Scania-Vabis en motorrijwielen van het merk Jawa; hoewel men zo nu en dan met een zelf ontwikkeld product de markt probeerde te veroveren. Een goed voorbeeld hiervan was de Beers Handyvan: een bestelwagenchassis met voorwielaandrijving en een zeer lage laadvloer. In 1954 werd het 1000-ste chassis Scania-Vabis afgeleverd. Aan het begin van de zestiger jaren nam de afzet van Scania-Vabis chassis t.o.v. de andere merken zo'n vlucht dat besloten werd om zich geheel op dit ene merk te concentreren. Later, in de zeventiger jaren, is het Spaanse merk Ebro nog even in het assortiment opgenomen geweest, maar dit bleek onvoldoende bij de Scania-producten aan te sluiten.

1960 tot en met nu (1910)
Beers, inmiddels verhuisd naar de Haagse Maanweg, begon in de zestiger jaren ook met de opbouw van een belangrijke pijler van haar succes: de dealerorganisatie met de unieke uniforme werkwijze. Met aanvankelijk tijdelijke vestigingen in Terborg, Amsterdam en Zwolle werd medio '64 in Heerhugowaard de eerste echte tweede Beersvestiging geopend. Het zou de start zijn van een indrukwekkende reeks met een frequentie van ca. één nieuwe vestiging per jaar. In 1965 fuseerde Beers met Van Yperen N.V. en werden de vestigingen Rotterdam, Zwijndrecht en Vlaardingen in de organisatie opgenomen. In deze periode maakt het bedrijf ook de gang naar de effectenbeurs en ontstond Beers N.V. als beursgenoteerde onderneming. In Zwolle en Meppel opende Scania Nederland de fabriek die binnen de toenmalige EG de West- en Zuideuropese landen van chassis moest voorzien.

Hecht bedrijf
De directie van Beers is in deze periode geheel in handen geweest van de zonen van de heer Adriaan Beers. Beers zou nog geruime tijd een hecht familiebedrijf blijken. Na de fusie met van Yperen trad de heer Jan van Yperen toe tot de directie terwijl diens zoon bij Beers in dienst kwam. De dealerorganisatie ontwikkelde zich voorspoedig en tegen het eind van de zestiger jaren was het land opgesplitst in diverse verkooprayons met eigen dealers, zelfstandige dealers en servicesteunpunten. In het begin van de zeventiger jaren werd de 10.000-ste Scania afgeleverd. In de loop van dit decennium lanceerde Scania de lage-toeren filosofie om het rendement van de dieselmotoren te verbeteren. Beers speelde hier direct op in met de inzet van de Beers Truck Training; een Scania trekker/opleggercombinatie waarmee chauffeurstrainingen werden gegeven. In 1980 lanceerde Scania het GPRT-programma en koos daarmee voor een verregaande modulaire specificatie van haar chassis: met zo weinig mogelijk componenten een zo breed mogelijk programma realiseren.

De meest recente jaren
Van de allereerste geïmporteerde Scania-Vabis L22 (verkocht aan Winder Limmen) tot en met het huidige programma zal de naam van Beers in hoge mate verweven zijn met Scania. Het succes en de groei van de beide ondernemingen lopen dan ook parallel; dit is met name het geval in de tachtiger en negentiger jaren. In 1996 besluit Beers om de succesvolle dealerformule ook buiten Nederland toe te passen. Met de opening van vestigingen in Kerpen en Keulen is Beers Deutschland GmbH een feit. Eind negentiger jaren beschikt Beers in Duitsland over 8 vestigingen. Tezamen met de 35 Nederlandse vestigingen is Beers dan de grootste bedrijfsautodealer van Europa. Eind 2003 opent Beers haar veertigste vestiging in Nederland.

Scania neemt Beers over
Sinds 1964 is Beers genoteerd aan de Effectenbeurs te Amsterdam; Scania bezit dan 49,9% van de aandelen. Begin 2001 verwerft Scania ook de resterende aandelen van Beers en wordt hiermee de nieuwe eigenaar. Als resultaat van deze overname stoot Beers haar Duitse vestigingen af naar de Duitse importeur Scania Deutschland. Eind 2004 wordt de naam van de onderneming gewijzigd in SCANIA Beers B.V. en verdwijnt het Beerslogo. Het bedrijf wordt geheel opgenomen in de Europese sales & service organisatie.

Scania is een toonaangevende producent van zware bedrijfsauto's, bussen en industrie- en scheepsmotoren. In Nederland telt de Scania-organisatie zo'n kleine 3.000 medewerkers verdeeld over de fabriek in Zwolle en 50 verkoop- en servicevestigingen door heel Nederland. De fabriek in Zwolle is, met een capaciteit van 150 trucks per dag, de grootste Scaniafabriek ter wereld. De onderneming telt wereldwijd bijna 30.000 medewerkers, heeft meerdere fabrieken in Europa en Latijns Amerika en is vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. De omzet over 2005 bedroeg ruim 63 miljard Zweedse kronen (ruim 6,7 miljard Euro).



Momenteel is hier het volgende bewijs van aandeel te koop:

Beers N.V., bewijs van aandeel

Beers N.V.
's Gravenhage, 1996; Bewijs van aandeel aan toonder, groot Fl. 2; zeldzaam specimen van de Drukkerijen de Bussy Ellerman Harms bv te Amsterdam, afm. ca. 17 x 19 cm; prijs € 50.


See page on explanations, sales conditions, costs of shipping and on how to order and to pay.

You are here: home - scripophily - search by activity - automobiles - Beers

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl